Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511044
Complexnummer
511042 - Huis de Merwede
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/60
Kadastrale aanduiding
Moordrecht D 3410
Middelweg 18, 2841 LA te Moordrecht

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ van het kop-romptype uit 1851 genaamd Huis De Merwede en hoofdonderdeel van het complex, uitgevoerd in combinatie van streekeigen bouwstijlen. Het portaal voor de entree in de zijgevel van het bedrijfsgedeelte is een recente toevoeging.

Omschrijving

BOERDERIJ van het kop-romptype met een vier traveeën tellend woonhuisgedeelte over twee bouwlagen en daarachter het smallere eenlaags, zes traveeën diepe bedrijfsgedeelte, beide onder een afgewolfd rietgedekt zadeldak.

Aan weerszijden van het woonhuis in hout uitgevoerde veranda's met gebogen korbelen onder verlengde dakschilden met een zeeg op houten hoekkolommen.

De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen met boven de gevelopeningen strekken van rode baksteen, in de vorm van rondbogen. Rondom een grijsgeschilderde gepleisterde plint. In het woonhuisgedeelte T-venster, deels met persiennes, en in het bedrijfsgedeelte rondboogvormige staldeuren en halfronde ijzeren stalvensters met sierroedenverdeling.

In de symmetrische voorgevel drie vensterassen, geflankeerd door de veranda's met in beide gevels één venster. In het midden een gevelsteen met stichtingsjaar. In de zijgevels van het woongedeelte twee vensters en in de linker zijgevel de oorspronkelijke dubbele paneeldeur met levensboom in het bovenlicht. Achter het vergrote woonhuis een sterke krimp.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte stalramen- en deuren onder rondbogen. Alleen de dakkapel boven de keukenvensters is oorspronkelijk.

Waardering

Boerderij "Huis de Merwede" is wegens cultuurhistorische waarde van algemeen belang als representatief voorbeeld van de zeer gedifferentieerde boerderijbouw in de Zuidplaspolder.

De boerderij is wegens architectuurhistorische waarde van algemeen belang vanwege de bijzondere en zeldzame typologie van het kop-romptype en de toepassing van veranda's bij het woonhuisgedeelte.

De boerderij is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De boerderij is tevens van belang vanwege de ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511042. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1851
1851
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden