Inleiding

Complex "biljartzaal Duinouwe", bestaande uit een houten WOONHUIS uit circa 1885, waarin oorspronkelijk de biljartkamer was ondergebracht van de naastgelegen villa 'Duinouwe' (Parkweg 18) met bijbehorende KIPPENHOK en ERFAFSCHEIDING. De voormalige biljartkamer is gebouwd in een schilderachtig-rustieke stijl en staat in het oudste villapark van Bloemendaal, Het Bloemendaalsche Park, aangelegd vanaf 1883. De schilderachtig rustieke stijl was gebruikelijk voor dienst/bijgebouwen behorende bij villa's en landhuizen uit de betreffende periode. Het terrein, waarop het pand staat, heeft aan de zijde van de Parkweg nog de oorspronkelijke ijzeren erfafscheiding met dubbel toegangshek, welke mede wordt beschermd. Eveneens onder de bescherming valt een kippenhok uit het eind van de 19de eeuw, gesitueerd aan de noordwestzijde van het pand. In 1948 is het pand tot woonhuis ingericht. De veranda aan de voorzijde is in 1952 door het aanbrengen van deuren en vensters tot serre omgevormd. In 1981 is op de zolderverdieping aan de achterzijde een slaapkamer gemaakt waarbij de zoldervloer gedeeltelijk is verlaagd. Door bovengenoemde wijzigingen is de monumentale waarde van het gebouw evenwel niet geschaad.

Waardering

Het complex "Biljaartzaal Duinouwe", bestaande uit de gaaf bewaard gebleven voormalige biljartkamer met kippenhok en erfafscheiding, is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als zeldzaam geworden voorbeeld van een laat 19de-eeuws bijgebouwen-complex, in oorsprong behorend bij de aangrenzende villa 'Duinouwe' aan Parkweg 18 en gebouwd in dezelfde schilderachtige stijl met rustieke detaillering; het kippenhok is tevens van belang als typologisch zeldzaam geworden bijgebouw uit omstreeks 1900. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de bewaard gebleven samenhang met de villa aan Parkweg 18 en voorts als onderdeel van het oudste villapark van Zuid-Kennemerland, Het Bloemendaalsche Park, een villapark waarvan bovendien de aanleg en structuur gaaf bewaard gebleven zijn.