511114 - Biljartzaal Duinouwe
Bloemendaal A 10471
Parkweg 18 A, 2061 BN te Bloemendaal

Omschrijving

Houten WOONHUIS (voormalige biljartkamer) op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte en enkele rode kruispannen. Het houten pand heeft aan voor- en achterzijde een aanbouw onder lessenaardak. Aan de achter fungeert dit als bergruimte, aan de voorzijde oorspronkelijk als veranda.

Het gebouw heeft een houtskelet opgevuld met horizontale houten delen. Het zadeldak heeft langs alle zijden een overstek, aan de korte zijden voorzien van geschulpte windveren waarvan het motief in de gootlijsten langs de zijgevels wordt voortgezet. Aan de voorzijde (oost) hebben de windveren tevens aan de bovenzijde een geschulpte houten lijst.

De rechter zijgevel (noord) wordt doorbroken door twee zesruitsramen. De uitbouw aan de voorzijde (oost) wordt afgedekt door een lessenaardak met rode kruispannen en een omlopende geschulpte lijst. Ook de verticale houten stijlen waarop het dak rust zijn met houtsnijwerk gedecoreerd. De openingen tussen de stijlen zijn in 1952 met deuren en ramen dichtgezet.

De geveltop aan de oostzijde, opgetrokken uit verticale houten delen die aan de onderzijde in een punt uitlopen, heeft in het midden een zeshoekig sierraam van houtsnijwerk.

De linker zijgevel van het pand (zuid) heeft een paneeldeur met tweeruitsbovenlicht; links daarvan is een openslaand raam aangebracht en rechts een zesruitsraam. Tussen de deur en het bovenlicht bevindt zich een afdakje op schoren.

De berging aan de achterzijde, waarvan het dak belegd is met zwarte tuiles-du-nord, heeft in de zuidgevel een moderne deur met raam aan weerszijden.

De achterzijde van de berging (west) is voorzien van een modern (niet beschermd) toiletraampje. De westelijke geveltop van het woonhuis die boven de berging uitsteekt is gelijkvormig aan die aan de voorzijde (oost), alleen ontbreekt het houtsnijwerk in het zeshoekige raam.

De nok van het dak wordt door een schoorsteen doorbroken.

Waardering

De voormalige biljartkamer is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als hoofdonderdeel van het beschreven complex Parkweg 18A, in casu als voorbeeld van een laat 19de-eeuws bijgebouw in een schilderachtig rustieke bouwstijl met chalet-invloeden.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Biljartzaal

Oorspronkelijke bouwjaar