Inleiding

Complex "De Berg, bestaande uit een VILLA, genaamd "De Berg", met voormalig KOETSHUIS annex stal, in 1896 gebouwd door de architecten Roog en Van den Ban uit Haarlem voor M.J.L. Schram. Het genoemde koetshuis annex stal staat ten noordwesten van de villa. Het complex is gesitueerd in het oudste villapark van Bloemendaal, Het Bloemendaalsche Park, aangelegd vanaf l883. N.B. In l910 zijn aan de villa enkele wijzigingen aangebracht door architect S.P. Rijnierse. De bijkeuken aan de westzijde, de entree aan de noordzijde en de kamer in de noord-oosthoek werden door hem vergroot. In l925 werd voor het voormalige koetshuis, toen garage, een overdekte wachtplaats gebouwd. In l964 is de bijkeuken van de villa nogmaals uitgebreid en voorzien van een balkon. Tevens werden in dat jaar aan de west- en zuidgevel dakkapellen geplaatst. Bovengenoemde wijzigingen hebben evenwel de monumentale waarde van het complex niet geschaad.

Waardering

Het complex "De Berg", bestaande uit villa met voormalig koetshuis (annex stal) is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de oudste categorie villa's, namelijk een schilderachtig type met eclectische stijlelementen, welke aan het eind van de 19de eeuw in villaparken werd gebouwd; vanwege de gave hoofvorm, de vrijwel gave detaillering en het toegepaste materiaal; vanwege de bewaard gebleven samenhang tussen villa en koetshuis. Het complex van villa met koetshuis heeft situationele en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het oudste villapark van Zuid-Kennemerland, Het Bloemendaalsche Park, een villapark waarvan bovendien de aanleg en structuur gaaf bewaard gebleven zijn.