Bloemendaal A 6370
Bij Rijperweg 15, 2061 BG te Bloemendaal

Inleiding

KOETSHUIS met stal, onderdeel van het complex "De Berg", dat later als garage en schuur in gebruik is genomen.

Omschrijving

Dit pand is gesitueerd ten noordoosten van de villa en bevat links op rechthoekige plattegrond de voormalige stal met hooizolder, afgedekt door een zadeldak met overstek en windveren, en rechts op vrijwel vierkante plattegrond het voormalige koetshuis onder zadeldak dat lager opgaat dan dat van de stal en waarvan de nok loodrecht staat op de nok van de stal. De daken zijn bedekt met rode kruispannen. De voormalige stal is opgetrokken uit witgepleisterde baksteen met zwart geverfde plint, en heeft in de oostgevel een tweedelig openslaand raam op de begane grond en recht daarboven een dubbele deur met glas, waarin zich vroeger een dichte deur bevond. De huidige deur opent op een later aangebracht balkon met een trap naar beneden. De zuidgevel van de stal is op de begane grond voorzien van een deur en op de verdieping van een driedelig raam. De westgevel heeft een kruisvormig raam in de geveltop. Het gedeelte van het voormalige koetshuis is opgetrokken uit houten delen en is aan de oostzijde voorzien van een dubbele deur die later is vergroot toen het koetshuis als garage in gebruik werd genomen.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "De Berg" (zie complexwaardering).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Oorspronkelijke bouwjaar