Inleiding

Complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding", gelegen aan de oostzijde van de Hoge Duin en Daalseweg, waarvan twee objecten afzonderlijk worden beschermd, namelijk een FILTERGEBOUW en MUUR MET TOEGANGSHEK. Vóór 1898 was de drinkwatervoorziening in de gemeente Bloemendaal in handen van de Amsterdamsche Waterleiding-Maatschappij. Het verzorgingsgebied beperkte zich tot Bloemendaal en Overveen. Vanaf 1 mei 1898 trad de gemeente Bloemendaal op als drinkwaterdistributiebedrijf in dit verzorgingsgebied. Daarnaast opende de Eerste Nederlandsche Electriciteits Maatschappij in 1900 een klein duinwaterleidingbedrijf dat drinkwater leverde aan particulieren in het verzorgingsgebied Bloemendaalsche Park en Park Duin en Daal. 0p 1 juli 1904 kwam dit waterleidingbedrijf in eigendom van de Kennemer Electriciteit-Maatschappij. Op 25 september 1912 werd de gemeente Bloemendaal formeel eigenaar van het waterleidingbedrijf in Duin en Daal. 0p 11 oktober 1912 ondertekenden B&W van Bloemendaal een overeenkomst met de N.V. Industrieële Maatschappij F.J. Stulemeyer & Co, Constructeurs van Werken in Gewapend Beton te Breda, Amsterdam en Brussel, voor de uitvoering van onder meer een filtergebouw. Op 25 september 1913 werd deze filterinrichting officieel in werking gesteld. Ook de langs de Hoge Duin en Daalseweg gelegen muur met toegangshek, welke evenals het filtergebouw in beton werd uitgevoerd, kwam in dat jaar gereed. Momenteel zijn het filtergebouw en omliggend terrein (inclusief muur en toegangshek) in beheer bij het Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland. Het filtergebouw doet geen dienst meer.

Waardering

Het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding", bestaande uit een filtergebouw en muur met toegangshek, is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt. Beide objecten zijn een vroeg en gaaf voorbeeld van de toepassing van gewapende betonbouw, waarbij de muur met toegangshek een ensemble-waarde vertegenwoordigt met betrekking tot het filtergebouw. Het filtergebouw is tevens van grote cultuurhistorische betekenis als een qua bouwtype zeldzaam geworden element uit de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Nederland.