511121 - Bloemendaalsche Waterleiding
Bloemendaal A 10969
Bij Hoge Duin en Daalseweg 21, 2061 AE te Bloemendaal

Inleiding

Als terreinafscheiding langs de oostzijde van de Hoge Duin en Daalseweg gelegen MUUR MET TOEGANGSHEK, onderdeel uitmakend van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding".

Omschrijving

De uit drie delen bestaande muur is in totaliteit circa 50 meter lang en volgt, parallel aan de weg, in noord-zuid richting de bochten van de Hoge Duin en Daalseweg. Aan de noordzijde buigt de muur in oostelijke richting af, alwaar hij na circa vijf meter eindigt. De muur bestaat uit een gewapend grindbetonnen plint (afwisselend in hoogte als gevolg van de geaccidenteerdheid van het terrein) met daarop een muurwerk opgebouwd uit grindbetonnen stenen met rustica-motief. Dit muurwerk wordt afgesloten door een gewapend grindbetonnen afdekplaat met daarop een, later toegevoegd, circa 50 centimeter hoog ijzeren hekwerk. De muur is vanwege de geaccidenteerdheid van het terrein, afwisselend van hoogte.

Aan de uiteinden (zuid en oost) en tussen de verschillende muurdelen bezit de muur vierkante pijlers van gewapend grindbeton. Ten zuiden van de muur bevindt zich het toegangshek welke oorspronkelijk toegang gaf tot het terrein van de Bloemendaalse Waterleiding. Dit toegangshek bestaat uit een dubbel openslaand hekwerk van zwart geverfd metaal, met daarboven in wit geverfd metaal uitgevoerd het woord: "BL. WATERLEIDING". Het toegangshek is tussen twee pijlers van gewapend grindbeton gevat.

Waardering

De gaaf bewaard gebleven muur met toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding" en wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als een in gewapend beton uitgevoerde muur welke qua materiaalgebruik, functie en ligging, ensemble-waarde heeft met het filtergebouw. Tevens heeft de muur met toegangshek een beeldbepalende waarde door de ligging langs de Hoge Duin en Daalseweg.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D)