Inleiding

COMPLEX met HALLEHUISBOERDERIJ van het type krukhuis, oorspronkelijk gebouwd in de 17de eeuw als pachtboerderij op het toenmalige grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen. De boerderij heeft sindsdien diverse wijzigingen ondergaan en is in de 19de eeuw met diverse bijgebouwen uitgebreid. Aan dit samenstel van gebouwen is de historische ontwikkeling van het boerenbedrijf goed afleesbaar. Op het erf komt naast de BOERDERIJ een BAKHUIS en een in kalkzandsteen uitgevoerde open WAGENSCHUUR voor; met het z.g. ZOMERHUIS, de vijfroedige HOOIBERG en een half in hout en steen opgetrokken SCHUURTJE komen alle genoemde complexonderdelen voor bescherming van rijkswege in aanmerking; de hooiberg is rond 2005 verwijderd na te zijn ingestort. Het boerenerf dat door een tuin aan de voorzijde en een erf in tweeën is gedeeld, ligt ten noorden van het centrum van Wapenveld, geklemd tussen een bedrijfsterrein en een terrein waar bedrijfsbebouwing ten tijde van de inventarisatie wordt gerealiseerd. Oostelijk is het Apeldoorns Kanaal gelegen en westelijk bevindt zich een bosrand. De boerderij is gesitueerd aan het einde van een doodlopende weg, die haaks is geplaatst op de Zevenakkerseweg, die vanuit de dorpskern in noordelijke richting loopt.

Complexomschrijving

De boerderij van het type krukhuis, met een van gepleisterde gevels voorzien voorhuis, wordt aan de linker- en achterzijde omgeven door een bakhuis, zomerhuis, schuurtje, kalkzandstenen wagenschuur en een vijfroedige kapberg. De samenstellende onderdelen van het fraaie ensemble dat een levendig silhouet vormt met zijn diverse bijgebouwen is gelegen aan het eind van de Overweg.

Complexwaardering

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij-complex met de oudste delen daterend uit de 17de eeuw, is later verbouwd en met bijgebouwen uitgebreid in de 19de eeuw. De boerderij van het type krukhuis is met een bijzondere achtergevel, een z.g. 'hoenderkonte', uitgerust. Boerderij en bijgebouwen zijn als een ensemble fraai gelegen op een met zorg aangelegd erf.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit noordelijke gedeelte van het dorp Wapenveld.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die tot in de 17de eeuw teruggaat en als pachtboerderij deel uitmaakte van het grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen.