Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511173
Complexnummer
511169 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/54
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Heerde C 7438
Heerde C 7439
Bij Overweg 1, 8191 KB te Wapenveld

Omschrijving

Omschrijving

Het SCHUURTJE, dat zich aan de achterkant van de boerderij bevindt met de nok evenwijdig hiermee is geplaatst, bezit een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pan. De gevels zijn ten dele in steen (wild verband) en hout (gepotdekseld) opgetrokken. De VOORGEVEL is haaks gesitueerd op de achtergevel van de boerderij. De gevel bevat één opgeklampte deur. De LINKER EN RECHTER ZIJGEVEL zijn nagenoeg aan elkaar gelijk en bevatten een laag geplaatst getoogd (3x2)-ruits gietijzeren stalraampje, geklemd tussen een gecementeerde lekdorpel en rollaag. De ACHTERGEVEL is op een beluikt venster na blind uitgevoerd.

Waardering

- Van architectuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de boerderij waarbij het belang grotendeels is gelegen in zijn aanwezigheid in het totaal.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de relatie met de boerderij en overige bijgebouwen. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit noordelijke gedeelte van het dorp Wapenveld.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die tot in de 17de eeuw teruggaat en als pachtboerderij deel uitmaakte van het grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen. De verschillende complex-onderdelen zijn eveneens van belang vanwege hun bestemming die verbonden is met een agrarische en economische ontwikkeling waarbij de functie van de boerderij aan de aanwezige bebouwing veelal is af te lezen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing