Inleiding

Complex, bestaande uit dubbele ATELIERWONING en SCHUUR aan de Oude Kerkweg te Laren, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Th. Rueter in opdracht van de dames C.A. van Willigen en C. van Pesch. Het ontwerp kenmerkt zich door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen en kent invloeden van de Gooise boerderijenstijl, de Engelse landhuis- en Cottagestijl en de landhuisstijl van architect K.P.C. de Bazel. Het complex is gelegen aan de zuidwestzijde van de Oude Kerkweg te Laren.

Omschrijving

Het complex omvat twee afzonderlijk te beschermen onderdelen, te weten de dubbele atelierwoning, opgetrokken in traditionalistische baksteenbouw met een rieten kap, en een kleine schuur, gelegen achter huisnr. 12.

Waardering

Het complex, bestaande uit dubbele atelierwoning en schuur aan de Oude Kerkweg te Laren, is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en vroeg voorbeeld van een dubbele atelierwoning in het Gooi, daterend uit het begin van de 20ste eeuw en opgetrokken in een bouwtrant die zich kenmerkt door een heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Daarnaast is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect Th. Rueter.