Inleiding

Uit 2 aan eengebouwde onderdelen samengesteld St. Urbanuscomplex, bestaande uit de rooms-katholieke KERK met PASTORIE, te Ouderkerk aan de Amstel. Kerk en pastorie werden in neo-gotische stijl ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, nadat hij daartoe in 1862 van het kerkbestuur opdracht had gekregen. Pastorie en kerk werden voltooid en in gebruik genomen respectievelijk in 1864 en 1867.

Het complex is gelegen aan de zuidzijde van het riviertje de Bullewijk, nabij de monding van de Bullewijk in de Amstel, binnen de grenzen van het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel. In 1876-1877 werd het complex aan de zijde van de openbare weg omsloten door een smeedijzeren hekwerk. Omstreeks 1972 is dit hek verwijderd.

De St. Urbanuskerk in Ouderkerk heeft in Amstelland nog drie dochterkerken, eveneens gewijd aan Urbanus, namelijk de kerken in Nes aan de Amstel, Bovenkerk en Duivendrecht.

Complex-omschrijving

Het St. Urbanuscomplex omvat de georiënteerde kruisbasiliek met noordwestelijke klokkentoren en de aan de ZO-zijde aangebouwde pastorie. Beide gebouwen zijn opgetrokken in baksteen en van sober siermetselwerk voorzien onder met leien gedekte zadeldaken. Het kerkgebouw bevat voornamelijk spitse boogvensters en roosvensters, de pastorie heeft deels licht getoogde en deels rechtafgesloten vensters en een rijker gedetailleerde traptoren. Inwendig is de kerk ondermeer voorzien van schoonmetselwerk en tegeltablaus met religieuze voorstellingen en art-deco motieven.

Waardering

Het St. Urbanuscomplex in Ouderkerk aan de Amstel is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende rooms-katholieke kerk met orgel en pastorie in neo-gotische bouwtrant. Daarnaast is het complex van belang als karakteristiek en vroeg onderdeel in het oeuvre van architect P.J.H. Cuypers. Tevens heeft het complex ensemblewaarde door zijn beeldbepalende ligging in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel, en silhouetwaarde aan de samenvloeiing van de Bullenwijk en de Amstel.