Inleiding

Karakteristieke VILLA met bijbehorend TOEGANGSHEK, 'Villa Buitenlust', in een Eclecticistische bouwstijl met elementen uit de Neo-Franse Renaissance en de Chaletstijl. De villa werd in 1884 gebouwd als burgemeesterswoning in opdracht van de heer Van Voorthuizen. Blijkens de oorspronkelijke bouwtekening is de villa ontworpen door de architect J.V. Lankelma uit Purmerend en/of Nieuwerkerk.

De 's-Gravenweg was in de zeventiende eeuw al een belangrijke doorgaande route van Rotterdam via Gouda naar Utrecht.

Daarnaast was het van oudsher een boerderijstrook, waar in de negentiende eeuw de beter gesitueerden zich gingen vestigen in riante buitenhuizen, zoals in Villa Buitenlust. Rond het huis staan enkele monumentale solitaire bomen uit de bouwtijd, de tuinaanleg is van recente datum.

Omschrijving

De villa ligt iets teruggerooid aan de 's-Gravenweg en heeft twee bouwlagen onder samenstel van overstekende schilddaken. Het toegangshek staat zuidoostelijk van het huis aan de weg, achter een bruggetje over de sloot voor het huis.

Waardering

De voormalige burgemeesterswoning 'villa Buitenlust' en het hek zijn van algemeenbelang vanwege de architectuur- en cultuur- historische waarde als kenmerkend de toepassing van de Eclecticistische bouwstijl met elementen uit de Neo-Franse Renaissance en de Chaletstijl in het laatste kwart van de vorige eeuw.

Bovendien zijn de villa en het hek van algemeen belang wegens stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de 's-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Zowel de villa als het hek zijn bijzonder gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.