Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511301
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Villa Buitenlust
Complexnummer: 
511300 - Villa Buitenlust
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 november 1998
Kadaster deel/nr: 
82989/81
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Zuidplas
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuwerkerk aan den IJss
X-Y coördinaat: 
102306 - 441580

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Uit 1884 daterende, eclectische VILLA met bel- etage, verdieping en mezzanino op in de kern vierkante plattegrond onder een afgeknot ver overstekend schilddak metrode en gesmoorde kruispannen en voorzien van serres, erkers en uitbouwen. De gevels zijn boven een hoge gepleisterde plint opgetrokkenin gele IJsselsteen met smalle sierbanden in rode baksteen en een gepleisterde cordonlijst en speklagen. In de voor- en achtergevel is de plint versierd met spaarvelden en panelen.

Gepleisterde lijsten rond de getoogde vensters. Langs het overstekende dak rondom een gootlijst met een geschubde rand.

Het rechter deel van de voorgevel (oost) risaleert onder een steekkap met een overkragende houten sierspant op zware houten consoles met in de top een makelaar. Op de begane grond van derisaliet een driezijdige gepleisterde erker onder een balkon met gepleisterde balustrade. In de geveltop een dubbel keperboogvenster en Frans balkon met smeedijzeren hekwerk. In de oksel van de risaliet en de gevel bevindt zich een uitgebouwd verhoogd eveneens gepleisterd entreeportaal met hoekkolom onder een balkon met balustrade. Een bordestrap met hardstenen dekplaten leidt naar de oorspronkelijke deur met groot gietijzeren rooster. Gesneden glas in het getoogde bovenlicht en smalle zijlichten naast als kolommetjes uitgevoerde deurstijlen. Op de verdieping een dubbele glasdeur met bovenlicht en zijlichten onder een getoogde strek in een gepleisterd gevelveld. Op de verdieping een glasdeur met boven-en zijlichten onder een getoogde strek.

Links in de gevel gekoppelde getoogde vensters met bovenlichten in een gepleisterde lijst. Boven de vensters op de begane grond een uitkragende fries op consoles met reliëf ornamenten in Neo-Lodewijkstijl, op de verdieping onder een houten crête.

De linker zijgevel (zuid) wordt op de begane grond grotendeels in beslag genomen door een serre. In de serre vensters en tweeglas deuren met ruitvormige ijzeren roedenverdeling onder keperbogen. In de zwikken zijn de oorspronkelijke krulornamenten deels bewaard gebleven. Op de verdieping dubbele deuren naar het balkon boven de serre met originele houten rolluiken en rollluikkasten. Symmetrische achtergevel (west) met risalerende middentravee, waarin ter hoogte van de mezzanino een loggia met houten balustrade. De middenas wordt geflankeerd door gekoppelde getoogde vensters in een gepleisterde omlijsting identiek aan die in de voorgevel.

Tegen de rechter zijgevel (noord) twee kleine uitbouwen onder een lessenaardak. In de rechter de (voormalige) dienstingang. In het interieur zijn de oorspronkelijke indeling en ondermeer de tegelvloeren in de hal en de serre, de schuifdeuren in de kamer-en-suite en de binnenluiken van de vensters bewaard gebleven. Op de verdieping een grote houten schouw.

Waardering

De voormalige burgemeesterswoning uit 1884 is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens de kenmerkende toepassing van de Eclecticistische bouwstijl met elementen uit de Neo-FranseRenaissance en de Chaletstijl het laatste kwart van de vorige eeuw.

Bovendien is de villa Buitenlust van belang wegens stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan de 's-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De villa is bijzonder gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja's-Gravenweg1822911 CKNieuwerkerk aan den IJss

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Nieuwerkerk aan den IJsselE189

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Franse Renaissanceinvloeden
Chalet-stijlinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18841884exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Lankelma, J.V. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur