Complexgegevens

Complexnummer
511423

Omschrijving

Inleiding

WINKELGALERIJ MET BOVENWONINGEN en drie WOONHUIZEN, in de periode 1911-1913 ontworpen door Karel Muller naar Engelse en Duitse voorbeelden; voor de vormgeving van de drie woningen aan de Lansinkweg heeft de architect gekeken naar de traditionele stadshuizen in Engeland.

Het geheel bestaat uit vijf winkels met bovenwoningen aan de C.T. Storkstraat en drie woningen aan de Lansinkweg. Aan de achterzijde zijn diverse aanbouwen en dakkapellen toegevoegd en vensters gewijzigd. Van enkele woningen is de oorspronkelijke indeling gedeeltelijk bewaard gebleven. Het complex maakt deel uit van de eerste fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur. De winkelgalerij is één van de voorzieningen die van het tuindorp een onafhankelijk dorp buiten Hengelo moesten maken.

Het complex is gesitueerd tegenover het hotel (C.T. Storkstraat 18) op de zuidoost-hoek van het als centrum functionerende C.T. Storkplein, waar de Lansinkweg en C.T. Storkstraat elkaar kruisen. De galerij met bovenwoningen aan de C.T. Storkstraat wordt aan door middel van een poortje met het rijtje woningen aan de Lansinkweg. De vijf winkels met bovenwoningen zijn ontworpen als afzonderlijke panden met een gezamenlijke galerij. De zuidelijke twee woningen van de drie aan de Lansinkweg zijn identiek en gespiegeld.

Waardering

Het complex met winkelgalerij en woonhuizen is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de functie binnen 't Lansink

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink

- de door Engelse en Duitse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl

- de plaats die 't Lansink inneemt in het oeuvre van de architect Karel Muller

- de beeldbepalende ligging aan de Lansinkweg en het C.T. Storkplein

- de gaafheid van het exterieur