Inleiding

Vier dubbele WOONHUIZEN, gebouwd in de periode 1917-1926 naar ontwerpen van de architecten Karel Muller en A.K. Beudt, in een vormgeving die sterk verwant is aan de woningen in Engelse tuindorpen. De woonhuizen staan diagonaal aan een kruising en vormen de vier gevelwanden van Plein 1918. De erfscheidingen voor de woonhuizen bestaan uit lage, in rode baksteen gemetselde muurtjes met rollagen en klossen, onderbroken door lage gemetselde pijlers met ijzeren buizen ertussen.

Aan de meeste achtergevels zijn aanbouwen toegevoegd. De roedenverdeling in de vensters en de oorspronkelijke deuren zijn ook voor een groot deel verdwenen. De woonhuizen maken deel uit van de tweede fase van tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur.

Waardering

Het complex met dubbelwoningen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink

- de vormgeving die sterk verwant is aan de woningen in Engelse tuindorpen