Hengelo Overijssel L 980
Hengelo Overijssel L 981
Plein 1918 1, 7553 BJ te Hengelo
Plein 1918 3, 7553 BJ te Hengelo

Omschrijving

Dubbel woonhuis, in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met rode tuile du Nord pannen.

In de voorgevel zijn in het midden twee gevelpartijen met puntgevels over twee bouwlagen opgetrokken. In de achtergevel is in het midden een rechtgesloten geveldeel over twee bouwlagen opgetrokken. De geveldelen boven de begane grond zijn (aan alle zijden) witgepleisterd.

Op de begane grond in de voorgevel een driezijdige erker met bovenlichten en een voordeur. De horizontale vensterpartij in de geveltoppen is geplaatst onder een waterlijst en boven een gepleisterde waterdorpel. Deze horizontale vensterpartijen bestonden oorspronkelijk uit vier kozijnen met een zesruits roedenverdeling. Boven de vensters in de geveltoppen zijn gestileerde bloemmotieven uitgespaard en geschilderd. In de zijgevels bevinden zich op de begane grond verschillende formaten vensters en een deur met drieruits zijlicht. In de top, onder een waterlijst, twee vensters. Aan de achterkant loopt het dakvlak aan de zijkant lager door over een schuurtje. In het hoog opgetrokken geveldeel is (oorspronkelijk) een samengesteld kozijn met een dubbele deur geplaatst. Daarboven bevindt zich onder een strek een venster met waterdorpel.

De dubbelwoning is van algemeen cultuur-,architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink