Complexomschrijving

Inleiding

De buitenplaats Rusthoek werd in 1771 gesticht door schout-bij nacht Hendrik Rietveld. Het huis heette toen Zeerust. De Zandvoortseweg, die voor het huis langs liep, is ten behoeve van de aanleg van een gazon verlegd. In de as achter het huis werd een grand canal gegraven. Dit is als een restant nog aanwezig. Na te zijn uitgebreid en diverse keren te zijn verkocht werd het oude huis afgebroken en werd in 1905 voor de tabakshandelaar W. Jiskoot het huidige huis gebouwd. Aan de Rusthoeklaan 102 staat de voormalige portierswoning, die buiten de bescherming valt. In de Tweede wereldoorlog is het buiten gevorderd als vakantieverblijf van Reichskommisar Seyss-Inquart. Na de oorlog heeft het huis een bedrijfsbestemming gekregen. Het weiland voor het huis vormt een onderdeel van de buitenplaats en vormt de schakel tussen de buitenplaats Benthuys en de villa Courbe Voie aan de Eemnesserweg.

Omschrijving

De BUITENPLAATS RUSTHOEK wordt omgrensd door de Drakenburgerweg in het noorden, de Eemnesserweg in het zuiden, de Wagenaarlaan in het westen en de prof. Asselaan in het oosten. Door het complex, vóór het landhuis, loopt de J.F. Kennedylaan.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. hoofdgebouw 2. parkaanleg 3. koetshuis 4. zonnewijzer 5. natuurstenen hekpijlers 6. bakstenen hekpijlers

Waardering

Het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en vanwege de gaafheid. Tenslotte is het van grote ensemblewaarde vanwege de ligging in relatie tot de buitenplaats Benthuys en de villa Courbe Voie.