J.F. Kennedylaan 100 A, 3741 EH te Baarn

Omschrijving complexonderdeel 3

Het KOETSHUIS van de buitenplaats Rusthoek dateert volgens de gevelsteen uit 1852. De eerste steen werd gelegd door Anna Elisabeth van Heemstra. Het koetshuis is opgetrokken in neoclassicistische stijl. De invloed van de Italiaanse architect A. Palladio is in de verschijningsvorm herkenbaar. Het achter het huis ten noordwesten van de villa Rusthoek gelegen koetshuis telt twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat, overstekend schilddak, gedekt met blauwe Hollandse pannen. De bouwlagen worden gescheiden door een geprofileerde cordonlijst.

De voorgevel telt drie traveeën, die worden gescheiden door geblokte lisenen over beide verdiepingen. De eerste bouwlaag bevat in de linker travee openslaande inrijdeuren, evenals in de middelste travee. De rechter travee bevat een deur en een venster. In de tweede bouwlaag bevindt zich een loggia met twee Toscaanse zuilen. In de loggia is een hijsbalk bevestigd. De buitenste traveeën bevatten ieder twee rondboogvensters. De zij- en achtergevels bestaan uit houten rabatdelen.

Tegen de achtergevel is een stenen woonhuisje onder een mansardekap geplaatst, dat buiten de bescherming valt.

Waardering complexonderdeel 3

Het koetshuis is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl met Palladiaanse invloeden. Het is van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)