Inleiding complex

Het eindstation van de Utrechtse Locaalspoorweg van Den Dolder, via Soest naar Baarn werd in 1898 gebouwd naar een ontwerp van architect J.F. Klinkhamer. Deze was ook architect van de stations te Soest en Soestdijk. Het station is niet als een kopstation uitgevoerd, maar ligt ter zijde van het voormalige spoor. De Locaalspoorweg was een buurtspoorweg, geëxploiteerd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). De lijn ging met de electrificatie van 1948 op in het huidige spoorwegnet, waarbij het station zijn functie verloor. In 1983 is het gebouw gerestaureerd en als café-restaurant De Generaal in gebruik genomen.

Achter het station bevindt zich een dienstgebouw uit 1913, eveneens gebouwd naar ontwerp van Klinkhamer, alsmede een entrepot dat buiten de bescherming valt. Het stationscomplex is een belangrijk element bij de villawijk Prins Hendrikpark en ligt aan de rand van het Baarnse Bos.

Complexomschrijving

Het STATIONSCOMPLEX is gelegen tussen de Lt. Gen. van Heutszlaan in het noordwesten, de spoorlijn Hilversum - Amersfoort in het zuidoosten, en het Baarnse Bos in het zuidwesten.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. station 2. dienstwoning

Waardering

Het stationscomplex is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en de ontwikkeling van een locaal spoorlijnennet. Het complex is van ensemblewaarde in relatie tot de spoorlijn, het Baarnse bos en de villawijk Prins Hendrikpark.