Inleiding

Complex van een Israëlitische begraafplaats omgeven door een bakstenen muur met spaarvelden en ezelsrugafdekking met de eerste aanleg uit 1640. In 1933 is het complex uitgebreid met een begraafplaatsaula en metaheerhuis, beide naar ontwerp van Harry Elte.

Omschrijving

complex van een Joodse BEGRAAFPLAATS te Muiderberg bestaande uit drie onderdelen: 1. Ommuurde Israëlitische BEGRAAFPLAATSTERREIN, eerste aanleg uit 1640 en uitgebreid in 1642, 1660, 1738 en 1859. 2. BEGRAAFPLAATSAULA, gerealiseerd in 1933, naar ontwerp van de Joodse architect Harry Elte. 3. METAHEERHUIS, gerealiseerd in 1933, naar ontwerp van de Joodse architect Harry Elte.

Het ontvanghuis bevindt zich op het hoogste punt van de begraafplaats aan het hoofdpad tegenover het toegangshek. Het metaheerhuis bevindt zich aan de voet van de hogere zandrug op het westelijke deel van de begraafplaats.

Waardering

Het complex is van architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven ommuurde Joodse begraafplaats met waardevolle grafmonumenten, in kern 17e-eeuws met latere uitbreidingen in de 17e, 18e en 19e eeuw en met een ontvanggebouw en metaheerhuis tot stand gekomen in het Interbellum.