Inleiding

Ten oosten van de Lotweg gelegen complex genaamd "Oosterwijk", bestaande uit een vrijstaand LANDHUIS in eclectische trant met bijbehorend KOETSHUIS en HEKWERK. Het complex is in 1861 gebouwd voor jonkheer mr. Van Foreest. Van Foreest was één van de eersten in Nederland die op grootschalige wijze landbouw bedreef. Oorspronkelijk behoorde bij het complex ook een daar tegenover gelegen boerderij. Deze is echter vernieuwd.

Omschrijving

Het twee bouwlagen hoge landhuis ligt temidden van een tuin waarin de oorspronkelijke tuinaanleg nog herkenbaar is. Ten noord-oosten van het landhuis ligt het twee bouwlagen hoge koetshuis. Langs de weg, ten westen van het landhuis, bevindt zich een beschermenswaardig hekwerk dat het perceel van de openbare weg afscheidt.

Waardering

Het complex "Oosterwijk" is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als vrijwel geheel gaaf complex van landhuis in eclectische trant met bijbehorend koetshuis en hekwerk uit het midden van de vorige eeuw dat beeldbepalend en uniek is voor de Anna Paulowna-polder.