Anna Paulowna M 1376
Bij Lotweg 6, 1761 JE te Anna Paulowna

Hekwerk dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861.

Ten oosten van de Lotweg gelegen HEKWERK dat de toegang vormt tot het complex "Oosterwijk".

Het uit smeedijzer opgetrokken en donkerblauw geverfde hekwerk bestaat uit twee draaihekken welke aan ijzeren pijlers zijn bevestigd. De hekken draaien naar binnen toe open. De draaiende delen van het hekwerk lopen naar het midden toe geleidelijk af. Dit hekwerkgedeelte bestaat uit spijlen met speerpunten.

De pijlers waaraan het draaiende deel van het hekwerk is bevestigd bestaan uit twee ronde kolommen welke met een eikel zijn bekroond. Tussen deze twee kolommen in bevindt zich een stuk hekwerk ter breedte van vijf spijlen. De pijlers worden aan respectievelijk de noord- en zuidzijde afgesloten door een in smeedijzer uitgevoerde voluut.

In de linkerpijler (noord) staat op de kolommen, net onder de eikels, in goudkleurige letters "ANNO" en "OOSTER".

In de rechterpijler (zuid) staat op de kolommen, eveneens net onder de eikels, in goudkleurige letters "WIJK" en "1861".

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Oosterwijk".

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek