Complexgegevens

Complexnummer
512176

Omschrijving

Inleiding

In 1940-1941 gebouwde langhuisBOERDERIJ voor rundvee met bijbehorende HOOITAS behoort tot de groep van het hallehuistype en is opgetrokken in een aan de DelftseSchool verwante stijl. De 'Hoeve Welgelegen' genaamde boerderij staat op de plaats waar een op 14 mei 1940 door een Duitse bom verwoeste knip (kaasboerderij) stond. Deze werd in opdracht van het 'Bureau voor Wederopbouw Boerderijen' uit Amersfoort vervangen door een zogenaamde 'wederopbouwboerderij'. De boerderij was bestemd voor A.B. Verkleij en is gebouwd naar een van december 1940 daterend ontwerp van de architecten Van der Laan en Reyneveld (Leiden). De in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven grupstal was bestemd voor 32 koeien. De naast de boerderij staande schuur is gebouwd als hooitas, stal voor jongvee en was tevens voorzien van een privaat. De wagenschuur maakte ooit deel uit van de vorige boerderij. Sinds 1983 wordt het boerderijcomplex niet meer voor agrarische doeleinden gebruikt.

Omschrijving

Met de voorgevel (woongedeelte) op de Oude Rijn en het bedrijfsgedeelte op de Achthovenerweg georiënteerd agrarisch complex, bestaat uit een onder zadeldak met wolfseind staande boerderij (complexonderdeel 1) en een door middel van een verbindende muur met doorgang hierop aangesloten, onder schilddak staande hooitas met stal voor jongvee (complexonderdeel 2). Ten oosten hiervan staat de oudere schuur. Het erf heeft een sobere, functionele inrichting en wordt grotendeels door sloten omgeven. Het complex maakt deel uit van een van oudsher agrarisch gebied, waarbij langs de Rijn diverse boerderijen zijn gebouwd.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de boerderijbouw. Als zodanig is het een vroeg voorbeeld van een 'wederopbouwboerderij' uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vormgegeven in een aan de Delftse School verwante school. De samenstellende onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege stilistische en ruimtelijk-functionele samenhang tussen de complexonderdelen. Tevens is sprake van landschappelijke waarde door de bijdrage die het complex levert aan het aanzien van deze van oudsher agrarische streek langs de Rijn.