512176 - Hoeve Welgelegen
Leiderdorp C 1353
Leiderdorp C 1354
Bij Achthovenerweg 60, 2351 AZ te Leiderdorp

Inleiding

In 1940-41 gebouwde HOOITAS, behorende bij boerderij van het hallehuistype met langsdeel, is opgetrokken in een aan de Delftse School verwante stijl. De 'Hoeve Welgelegen' genaamde boerderij staat op de plaats waar een op 14 mei 1940 door een Duitse bom verwoeste knip (kaasboerderij) stond. Deze werd in opdracht van het 'Bureau voor Wederopbouw Boerderijen' in Amersfoort vervangen door een zogenaamde "wederopbouw boerderij". De boerderij was bestemd voor A.B. Verkleij en is gebouwd naar een van december 1940 daterend ontwerp van de architecten Van der Laan en Reyneveld (Leiden). De naast de boerderij staande schuur is gebouwd als hooitas en was tevens voorzien van een privaat en een stal voor jongvee.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken hooitas onder een hoog, met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met zeeg. De gevels worden beëindigd door uitgemetselde randen. De naar de boerderij gekeerde gevel staat onder een wolfseind en is hoger opgaand dan de overige gevels. De begane grond bevat een rechtgesloten deur onder rollaag en een klein, eveneens onder rollaag staand venster. Op de verdieping bevindt zich een rechtgesloten hooiluik. Het rechter deel van de gevel is iets risalerend en verbonden met het open deel van het tussenlid naar de boerderij.

De evenwijdig aan de Achthovenerweg staande langsgevel bevat drie, uit een boven- en een onderdeur samengestelde rechtgesloten deuren, alsmede een klein, onder rollaag staand privaatvenster. In de van de boerderij afgekeerde gevel zitten vijf getoogde stalvensters, die zijn ingevuld met betonnen tweeruits ramen met ventilatiedorpels. De op de Oude Rijn georiënteerde langsgevel bevat een identiek venster.

Waardering

De hooitas annex schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de boerderijbouw. Als zodanig behoort het bij een vroeg voorbeeld van een 'wederopbouwboerderij' uit de jaren '40 van de 20ste eeuw, vormgegeven in een aan de Delftse School verwante school. De als zondanig herkenbare hooitas annex schuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. De hooitas annex schuur heeft ensemblewaarde vanwege de stilistische en ruimtelijk-functionele samenhang tussen de complexonderdelen. Tevens is sprake van landschappelijke waarde door de bijdrage die het als complexonderdeel levert aan het aanzien van deze van oudsher agrarische streek langs de Rijn.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooihuis

Reyneveld ; Zuid-Holland