Inleiding

De tegen de dijk aangebouwde BEGRAAFPLAATS, bestaande uit een BAARHUISJE op een hoge onderbouw en een GRAFMONUMENT, beiden vormgegeven in Neo-Classicistische stijl, werd gesticht in het tweede kwart van de 19de eeuw. Sinds 1829 waren kernen met meer dan 1000 inwoners verplicht minstens 35 meter buiten de bebouwde kom een algemene begraafplaats aan te leggen op een verhoogd terrein (Koninklijk Besluit 1827). Deze door een HEKWERK omgeven begraafplaats ligt buiten de bebouwde kom, binnendijks aan de Hollandse IJssel en is niet meer als zodanig in gebruik.

Omschrijving

De tegen de zuid-oostzijde van de dijk gesitueerde begraafplaats beslaat een rechthoekige terrein, omgeven door een gietijzeren hek (complexonderdeel 2) en kan betreden worden via een toegangshek aan de straatzijde (noord-west). Een middenpad loopt vanaf de ingang door naar het achterste deel van de begraafplaats (zuid-oost) waar het houten baarhuisje (complexonderdeel 1) op hoge stenen sokkel staat. Op de begraafplaats zijn nog enkele graven aanwezig waaronder een grafmonument (complexonderdeel 3) met zuilornament dat in de zuidwesthoek van de begraafplaats, rechts naast de ingang, is opgericht. De begraafplaats is beplant met diverse volwassen bomen, een treurwilg, taxussen en heesters, onder meer aan weerszijden van het baarhuisje.

Waardering

De tegen een dijk gesitueerde begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een na het Koninklijk Besluit van 1827 aangelegde begraafplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw, die buiten de bebouwde kom tegen een dijk is aangebouwd. Deze heeft een voor die tijd kenmerkende sober aanleg met bijbehorende beplanting en graven, waaronder een cultuurhistorisch waardevol grafmonument. Tevens is de begraafplaats van belang vanwege de bijzondere typologie van het bijbehorende baarhuisje die samenhangt met de ligging aan de dijk. De begraafplaats met ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde complexonderdelen heeft stedenbouwkundige- en landschappelijke waarde door de beeldbepalende situering langs de dijk, die gemarkeerd wordt door het bijbehorende hekwerk en de beplanting.