Ouderkerk aan den IJssel B 3476
Tegenover IJsseldijk-Noord 67, 2935 BH te Ouderkerk aan den IJssel

Inleiding

BAARHUISJE is gebouwd in de tweede kwart van de 19e eeuw in Neoclassicistische stijl als onderdeel van de tegen de dijk aangebouwde begraafplaats in Ouderkerk aan den IJssel. Het bevindt zich aan de zuidoostzijde van de begraafplaats in de middenas van het terrein.

Omschrijving

Eénlaags baarhuisje op rechthoekige plattegrond bestaat uit grijs geschilderde houten wanden op een gepleisterde stenen onderbouw, voorzien van muurankers. Aan de zuidwestelijke langszijde bevindt zich een getoogde opening met diefijzers. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft aan de voorzijde een geprofileerde dakrand als windveer. In combinatie met de rondom het pand aangebrachte op gietijzeren klampen steunende goot heeft de top van de voorgevel (noordoost) het aanzien van een driehoekig fronton. Hierin zijn funeraire motieven aangebracht, bestaande uit een grote in hout een wit geschilderde omlijsting die toegankelijk is via een klein houten trapje uitgesneden en witgeschilderde zandloper geplaatst en daarvoor twee gekruiste zeisen. Onder het fronton bevindt zich een dubbele rechtgesloten deur binnen een wit geschilderde omlijsting, welke toegankelijk is via een klein houten trapje. De hoeken van de voorgevel worden geaccentueerd door wit geschilderde planken, die het karakter hebben van lisenen. De overige gevels zijn blind.

Waardering

Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een houten baarhuisje in Neoclassicistische stijl uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het houten bij een dijk gebouwd baarhuisje is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en van belang vanwege de bijzondere typologie en het materiaalgebruik. Als zodanig is het tevens van belang als onderdeel van de 19de-eeuwse funeraire geschiedenis. Het baarhuisje is situationeel het meest beeldbepalende element op de begraafplaats en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje