Inleiding

Complex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met bijbehorend STOOKHOK, KOETSHUIS, BIJSCHUUR en ZONNEWIJZER. In 1866 is de kop van de bestaande kop-hals-romp boerderij vervangen door het huidige in ambachtelijk traditionele trant opgetrokken dwarshuis. Het schuurgedeelte van de boerderij dateert in oorsprong van voor 1866. Een metalen plaatje met de ingekraste datum 3 juni 1859 in de schuur wijst op een verbouwing in dat jaar. De andere objecten die onder de bescherming van rijkswege vallen dateren uit 1866. De boerderij ligt evenwijdig langs de weg Sigerswâld aan een pad dat haaks op deze weg aansluit. Het erf wordt aan de noord- en zuidzijde begrensd door sloten met begroeide wallen. Het stookhok en de zonnewijzer staan aan de voorkant van de boerderij, de stal en het koetshuis aan de achterzijde.

De overige gebouwen op het erf vallen buiten de bescherming wegens te weinig monumentale waarde.

Waardering

Het complex van een dwarshuisboerderij met stookhok, koetshuis, bijschuur en zonnewijzer uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex, zowel in- als uitwendig;

- vanwege de traditionele vormgeving en de ornamentiek van de boerderij en de bijgebouwen;

- vanwege de betrekkelijke zeldzaamheid van het bouwtype in de Friese Wouden;