Inleiding

Het complex "De Beuk", bestaat uit een WOONHUIS met achterhuis en twee HEKPIJLERS die de toegang tot de oprit markeren. Het huis is in oorsprong een traditioneel negentiende eeuws dwarshuis met dakkapel, dat volgens een steen in het achterhuis dateert uit 1841. In de jaren twintig is het verbouwd in de huidige aan de Engelse Cottage Stijl verwante bouwtrant. Opdrachtgever was Klaas Rienks, afkomstig uit de Bildthoek, die in 1926 het glastuinbouwbedrijf Martinushof stichtte aan de Kloosterlaan in Burgum (architect D. Schuurman). De woning ligt midden in het dorp Burgum, iets teruggelegen aan de noordzijde van de Schoolstraat. In 1962 is de noordelijke zijgevel gewijzigd, waarbij een kleine aanbouw is verwijderd en een deur en een venster zijn geplaatst. In de voortuin staat een treurbeuk die van vóór 1920 stamt, en waar het huis zijn naam aan ontleent. Het hek met esculaap dat tussen de hekpijlers is aangebracht is na-oorlogs en valt buiten bescherming van rijkswege. Ook het koetshuis met stallen, dat aan de achterzijde van het pand ligt, valt wegens zijn verbouwde staat buiten de bescherming.

Waardering

Het complex van rentenierswoning en hekpijlers uit 1841 en ongeveer 1920 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de zorgvuldige en creatieve wijze waarop de woning is verbouwd in een aan de Cottage Stijl verwante bouwtrant;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de woning sinds de verbouwing in de jaren twintig;

- vanwege de beeldbepalende ligging in het centrum van het dorp.