Schoolstraat 59, 9251 EB te Burgum

Omschrijving

Een witgepleisterd woonhuis uit ongeveer 1920 in Cottage Stijl met een haaks erachter geplaatst achterhuis in witgeverfde baksteen. Het gehele pand is gedekt door een met riet belegd samengesteld schilddak met ruim overstek; een dakkapel onder rieten dak aan voor- en achterzijde. Het voorhuis heeft een zwart gepleisterde plint; het achterhuis een zwart geverfde bakstenen plint. Langs de voorgevel van het voorhuis loopt een veranda, steunend op vier betonnen pilaren. De linker zijopening is dichtgezet met een groot raam met roedeverdeling. Centraal in de voorgevel is de houten geverfde toegangsdeur met zijlichten en een bovenlicht met decoratieve tracering. Rechts van de deur twee achtruitsvensters met in de bovenlichten met verf aangebrachte glas-in-loodstrips; geprofileerde omlijsting. Links van de deur een stalen vensterpartij, waarin openslaande deuren zijn opgenomen.

De westelijke zijgevel heeft een verhoogd middenrisaliet met tuitgevel onder gebroken zadeldak; bovenop de tuit annex schoorsteen een fraaie rookmond van gebakken steen; in de geveltop twee kleine boogvensters. In het risaliet een omlopend glas-in-loodraam, gevat in decoratieve houten kozijnen.

In de oostelijke zijgevel van het voorhuis een achtruitsvenster en een meerruitsvenster. In het dak een kajuit met een vrijwel identieke tuitgevel en rookmond als bij de westgevel; twee rechthoekige vensters in de geveltop.

Het achterhuis, voorzien van staafankers, heeft een toegangsdeur met bovenlicht met siertracering en zijlichten; stenen stoep. Ernaast een groot samengesteld venster dat uitkijkt op een terrasje van betonnen grindtegels. In de westgevel van het achterhuis twee achtruitsvensters, twee zesruitsvensters met daaronder twee dubbele kelderramen met diefijzers. In de oostgevel een gevelsteen met de tekst: "P.J. Scheltema, den 8 Juny 1841". Naast de steen een nieuwe deur en dito venster.

Waardering

De van oorsprong midden negentiende eeuwse rentenierswoning is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex van woonhuis en hekpijlers;

- vanwege de architectonische transformatie die ze in de jaren twintig van de twintigste eeuw heeft ondergaan;

- vanwege de esthetisch geslaagde vormgeving;

- vanwege de zorgvuldige detaillering;