Inleiding

Een aan weerszijden van de Torenlaan gelegen complex van gebouwen, behorende bij de Hervormde Gemeente. Het complex bestaat uit drie bouwwerken, te weten een ZAALKERK, een PASTORIE en een GEBOUW voor Christelijke Belangen. De kerk is in 1868 opgericht, de pastorie in 1875 en het verenigingsgebouwtje in 1924. De pastorie ligt schuin tegenover de kerk, aan de overzijde van de weg. Het gebouw voor Christelijke Belangen staat naast de kerk en is ermee verbonden door een lage na-oorlogse aanbouw onder plat dak. Het exterieur van kerk en pastorie is vrijwel gaaf; het gebouw voor Christelijke Belangen is verlengd met een aanbouw. Zowel het terrein waar kerk en verenigingsgebouw op liggen als dat waar de pastorie op staat zijn omgracht en deels omzoomd door hoge bomen. Een eenvoudige betonnen brug met dito pijlers en ijzeren leuningstijlen voert naar het deel waar het verenigingsgebouw is gelegen; gemetselde dammen met naoorlogse hekken geven toegang tot kerk en pastorie. Het naoorlogse verbindingsstuk tussen de kerk en het gebouw voor Christelijke belangen valt buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Kerk en pastorie zijn beide uitgevoerd in een voor die tijd kenmerkende Eclectische stijl. Het gebouw voor christelijke belangen heeft een afwijkende vormgeving, meer gebruikelijk voor de periode rond 1920. De buitenmuren bestaan uit roodbruine bakstenen. De buitenmuren van kerk en pastorie zijn gedecoreerd met gepleisterde pilasters en die van het gebouw voor christelijke belangen met een gevelband van uitgewassen grindbeton.

Ondanks het feit dat de drie gebouwen een verschillend bouwjaar hebben vormen ze samen een beeldbepalend geheel, waarvan de eenheid versterkt wordt door de boomrijke omgeving.

Waardering

Het kerkelijk complex van kerk, pastorie en gebouw voor Christelijke Belangen is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de samenhang met de plaatselijke historie van de Hervormde Gemeente;

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van de verschillende onderdelen;