512552 - Nederlands Hervormde Kerk
Oostermeer H 1498
Torenlaan 12, 9261 VZ te Eastermar

Omschrijving

GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Schuilenga uit Surhuisterveen. Het pand met rechthoekig grondplan is opgetrokken in roodbruine bakstenen onder een zadeldak met wolfseind aan de achterzijde, gedekt met zwarte platte Friese golfpannen; strakke windveren aan de voorzijde. Een expressief element in het verder sober vormgegeven gebouw vormt het torentje naast de voorzijde, iets teruggelegen. De toren staat onder een tentdak dat op vier ronde grindbetonnen pijlers staat; zinken piron. Doorlopend boogfries van decoratief metselwerk; een grindbetonnen gevelband verbindt toren en voorgevel visueel met elkaar. De entree van het gebouw is in de toren. De voorgevel van het gebouw wordt gedomineerd door een vierdelig raam, met bovenin drie horizontale roeden; boven de middelste twee raamdelen een halfrond bovenlicht met rastervormige tracering; een rollaag met muizetanddecoratie en een sluitsteen van grindbeton omsluit de boogvorm. Aan de achterzijde een vernieuwde verlenging van het gebouw.

Het gebouw voor Christelijke Belangen uit 1924 is van algemeen belang:

- als ruimtelijk en functioneel onderdeel in het totaal van het complex;