Inleiding

Complex bestaande uit BOERDERIJ en STOOKHOK. De zeer gave boerderij van het kop-hals-romptype in ambachtelijk traditionele trant, is volgens een gevelsteen in 1880 is gebouwd. Het was oorspronkelijk een van de boerenplaatsen van de familie Van Sminia. De boerderij ligt met de kop naar de weg op een rechthoekige kavel grond met één afgeschuinde hoek. De grond rond de boerderij wordt door een sloot met boomwallen omgrensd. De siertuin aan de voorzijde is omhaagd. In 1952 is een aankapping tegen de zuidgevel aangebracht, in dezelfde traditionele vormentaal. De overige op het erf gelegen schuren vallen buiten bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarde.

Waardering

Het complex van boerderij met stookhok uit 1880 is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als onderdeel van de historische bezittingen van de familie Van Sminia;

- vanwege de gaafheid van bebouwing en erfinricnting;