Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512564
Complexnummer
512563 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82938/103
Kadastrale aanduiding
Giekerk F 1219
Kaetsjemuoi-wei 28, 9063 JK te Mûnein

Omschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ van het type kop-hals-romp, in ambachtelijk-traditionele trant uit 1880, opgetrokken in roodbruine bakstenen. De KOP van de boerderij heeft een zadeldak gedekt met geglazuurde zwarte Friese golfpannen en met een geprofileerde gootlijst en dubbele houten klampen; schoorsteen op nokhoek. De topgevel heeft een rollaag langs de dakrand; de voorgevel heeft gemetselde hoekpilasters; rozetvormige muurankers. Het voorhuis heeft houten zesruits schuifvensters met getoogde bovenlichten, die beschilderd zijn met een rastermotief, onder een strek. Een dubbele paneeldeur in de noordgevel; getoogd en beschilderd bovenlicht.

Omstreeks 1952 is aan de zuidgevel een aankapping in traditionele stijl aangebracht.

De HALS die het voorhuis met de schuur verbindt heeft een zadeldak gedekt met zwarte Friese golfpannen en een goot op klossen. Dit gedeelte van de boerderij heeft dezelfde ramen als het voorhuis, alleen is het venster aan de zuidzijde dubbel.

Het schuurgedeelte of de ROMP staat onder een schilddak dat grotendeels gedekt is met golfplaat, deels met zwarte Friese golfpannen en deels met riet; twee uileborden met zwanen en een makelaar met windwijzer op de nokeinden. In de voorgevel van het schuurgedeelte is een horizontaal gedeelde deur met getoogd bovenlicht; ernaast een zesruitsvenster, beide onder met rastermotief beschilderde bovenlichten en strek; gevelsteen bij het venster met de tekst: "de eerste steen gelegd den 14 april 1880 door jonkvrouwen Maria en Catharina Maria Rolina van Sminia." Ook in deze gevel een opgeklampte deur naar de melkkamer met aan weerszijden een venster met smal bovenlicht; decoratieve roedenverdeling. In de noordgevel van de romp bevinden zich een rij getoogde ijzeren negenruitsvensters, twee melkkamervensters met smalle bovenlichten onder rollaag en met houten luiken, en dubbele opgeklampte deeldeuren.

De zuidgevel heeft getoogde ijzeren drielichtvensters en een kelderraam. In de achtergevel hoge dubbele deeldeuren, een staldeur met een boven- en zijlicht en één met alleen een bovenlicht. Een houten privaat met lessenaarsdakje is tegen de gevel aangebouwd.

Het INTERIEUR van voorhuis en schuur zijn nog in redelijk gave staat.

Waardering

De boerderij is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als hoofdonderdeel van het complex;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur;

- vanwege de sobere, traditionele vormgeving met zorgvuldige detaillering;

- als onderdeel van de historische bezittingen van de familie Van Sminia;

- vanwege de markante ligging aan het begin van het dorp.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512563. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-hals-rompboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden