Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX `Lagerwoerd' bestaande uit een langhuisboerderij met boenhok en de naastgelegen wagenschuur zijn in 1902 gebouwd, mogelijk in opdracht van de heer Asch van Wijk, nadat de oude boerderij aan de overzijde van de weg aan de Oude Rijn gelegen door brand was verwoest.

Oorspronkelijk werd in het voorhuis van de boerderij kaas gemaakt. Het kaasmaken geschiedt thans in de naastgelegen wagenschuur, waar tevens een melkopslagtank is geplaatst. Op de voorzolder van de boerderij bevinden zich nog twee bedstedes. De bedstede in de opkamer is in gebruik als kast en fungeert als doorgang aangezien de toegang tot de opkamer verplaatst is. De achtergevel is deels opgetrokken uit baksteen afkomstig van de oude boerderij. De stalvensters zijn vernieuwd. Oorspronkelijk was de zolder van het achterhuis in gebruik als tasruimte voor hooi en ander veevoer.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex bestaat uit:

1. langhuisboerderij met boenhok.

2. wagenschuur.

Het complex is door een tuin met enkele hoogstamfruitbomen van de weg gescheiden. Aan de linkerzijde (zuidwestzijde) van de boerderij bevindt zich een bakstenen boenhok onder een lessenaarsdak, dat via een afdak met de boerderij is verbonden. Aan de rechterzijde (noordoostzijde) staat de wagenschuur.

Waardering complex

Boerderij en wagenschuur vormen tesamen een waardevol complex in de boerderijstrook langs Rietveld vanwege de overeenkomst in hoofdvorm en detaillering van met name het voorhuis van de boerderij en de wagenschuur, en zijn daarmee van algemeen belang. Als complex is het tevens van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een veeteeltbedrijf en kaasmakerij.