Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512637
Complexnummer
512635 - Lagerwoerd
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/20
Kadastrale aanduiding
Rietveld B 865
Bij Rietveld 92, 3443 XE te Woerden

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 2

Rechts (noordoostzijde) van de boerderij staat een WAGENSCHUUR onder een afgewolfd zadeldak gedekt met in patroon gelegde rode en blauwe Hollandse pannen en twee zinken pirons. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vertoont dezelfde detaillering als de voorgevel van de boerderij met horizontale banden in gele baksteen en een gepleisterde topgevel met een latwerkbetimmering als beeindiging en opvallende gevelankers. De voorgevel bevat een getoogde dubbele deur, geflankeerd door een getoogd gietijzeren roedenvenster. Op de verdieping is een zolderluik met getoogd roeden bovenlicht aangebracht. In de linkerzijgevel bevinden zich twee opgeklampte deuren met een roeden bovenlicht en getoogde gietijzeren stalvensters. In de rechterzijgevel zijn eveneens getoogde stalvensters aangebracht. Tegen de achtergevel bevindt een aanbouw van later datum.

Waardering complexonderdeel 2

De object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wagenschuur, alsmede vanwege de detaillering in neorenaissancetrant, in overeenstemming met de voorgevel van de boerderij. Van ensemblewaarde in relatie tot de boerderij.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512635. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M) Afgeleide Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1902
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Asch van Wijk, hr ; Utrecht
opdrachtgever