Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX aan de Hoofdstraat 2 te Ried omvat een BOERDERIJ bestaande uit een woongedeelte met SCHUURGEDEELTE en een KOETSHUIS. De boerderij is vermoedelijk van oorsprong een kop-hals-romp geweest. Het huidige voorhuis is blokvormig. Het schuurgedeelte dat ten westen van het woongedeelte is geplaatst, is vermoedelijk ouder dan het voorhuis; het koetshuis is jonger. De boerderij ligt midden in het dorp. Het voorhuis is naar het zuiden gericht, ten westen van de linkerzijgevel bevindt zich de schuur en tegen de achtergevel, met de ingang naar het oosten, het koetshuis. De boerderij staat op een vrij ruim erf, aan de voorkant licht teruggerooid ten opzichte van de straat. Het voorhuis is in 1861 gebouwd in een Eclectische trant, waarbij klassieke elementen als pilasters en kapitelen zijn toegepast. De in Ambachtelijk- traditionele stijl gebouwde schuur is vermoedelijk van oudere datum. Het koetshuis is waarschijnlijk rond 1900 aan de boerderij toegevoegd en is in een stijl gebouwd waarbij elementen uit de Chaletstijl zijn toegepast.

In de hoek tussen koetshuis en achtergevel van het pand is een nieuwe uitbouw geplaatst. Deze valt buiten de bescherming van rijkswege.

Het INTERIEUR van de boerderij is deels nog oorspronkelijk (zie objectbeschrijving).

Waardering

Het boerderijcomplex aan de Hoofdstraat 2 te Ried is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;