512670 - Gebouwcomplex
Bij Hoofdstraat 2, 8811 HD te Ried

Inleiding

Het KOETSHUIS hoort bij het agrarische complex in het centrum van Ried, aan de Hoofdstraat 2. Het koetshuis is tegen de achtergevel van het voorhuis van de boerderij geplaatst en naar het noordoosten georiënteerd. Het koetshuis is later gebouwd dan de boerderij -rond 1900- in een stijl die decoratieve elementen vertoont die karakteristiek zijn voor de stijl van de Art Nouveau (zie omschrijving). Tegen de achtergevel van het koetshuis, in de hoek met de achtergevel van het voorhuis, is er een houten aanbouw die niet oorspronkelijk is en niet in aanmerking komt voor de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Het wordt door een zadeldak met zwarte Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn in hout opgetrokken en steunen op een bakstenen voet. De voorgevel is in het midden voorzien van een houten inrijdeur met vier kleine verticale vensters met gietijzeren roosters. De top wordt versierd door een keperlijst waarboven een halfrond venster met metalen roedeverdeling is aangebracht. De onderrand van de windveer, die tussen de daklijst vóór de topgevel is geplaatst, volgt de ronding van het achterliggende venster en wordt aan de onderkant door een keperlijst versierd. Een omgedraaide makelaar siert de frontonafsluiting met gesegmenteerde lijst. De zuidoostelijke zijgevel grenst aan de achtergevel van het voorhuis.

De noordwestelijke zijgevel heeft in het midden een half rond venster met metalen roedeverdeling.

De achtergevel heeft links een houten deur, rechts de houten aanbouw. De top wordt door een keperlijst versierd met erboven een halfrond venster met metalen roedeverdeling.

Waardering

Het koetshuis, gebouwd rond 1900 bij de boerderij aan de Hoofdstraat 2 te Ried, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de in redelijke mate aanwezige architectonische gaafheid van het exterieur;

- in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving;