Inleiding

Het complex Eikhold bestaat uit een vrijstaande villa en een voormalig koetshuis met dienstwoning en is gelegen aan de Valkenburgerweg. De villa werd in 1913 gebouwd naar een ontwerp van architect Philip Warners jr. uit Amsterdam. Het voormalig koetshuis werd waarschijnlijk omstreeks hetzelfde jaar naar een ontwerp van dezelfde architect gebouwd.

De opdrachtgever was dhr. J. Koster.

Villa en voormalig koetshuis zijn vrijstaand gesitueerd in een parkachtige tuin. Het voormalig koetshuis is aan de rechterzijde van de villa gesitueerd. Het perceel met villa en voormalig koetshuis heeft twee toegangspoorten en een boogvormige oprijlaan.

Aan de achterzijde van de villa werd omstreeks 1984 een beddenhuis gerealiseerd. Dit is uitgesloten van bescherming.

De bouwstijl van de villa is traditionalistisch met invloed Eclecticisme. De bouwstijl van het voormalig koetshuis is traditionalistisch.

Omschrijving

Villa en voormalig koetshuis met dienstwoning. De bouwstijl van de villa is traditionalistisch met invloed Eclecticisme; de bouwstijl van het koetshuis met dienstwoning is traditionalistisch.

Het toegepaste bouwmateriaal is blauwe en rode baksteen, en hardsteen.

Waardering

Het complex Eikhold bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Philip Warners jr., wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De villa met koetshuis en dienstwoning bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Valkenburgerweg die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

De villa en in mindere mate het koetshuis met dienstwoning zijn van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.