Inleiding

Het complex Buttingstraat/Nieuwenhofstraat bestaat uit vijf blokken van vier rug-aan-rug MIJNWERKERSWONINGEN. De panden zijn tussen 1908 en 1910 gebouwd naar een ontwerp van het Bouwbureau van de Staatsmijnen. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De panden zijn gesitueerd aan de Buttingstraat en de Nieuwenhofstraat. Dit complex vormt het beste voorbeeld van het oudste type mijnwerkerswoningen dat door de Staatsmijnen is gebouwd. De woninggroep is gelegen op een licht glooiend terrein. Door de aanwezigheid van ruime voortuinen heeft het geheel een vriendelijk karakter.

De diverse na-oorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. In 1989 vond groot onderhoud plaats waarbij o.a. alle vensterkozijnen werden vervangen door kunststof en de daken werden gedekt met rode betonpannen.

Omschrijving

In totaal vijf blokken van vier mijnwerkerswoningen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een geel geverfde pleisterlaag. De bouwstijl is traditionalistisch.

Waardering

Het complex mijnwerkerswoningen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling.

Het complex bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de volkshuisvesting. Ensemblewaarde ontleent het complex aan de situering op een licht glooiend terrein en van belang voor het aanzien van dit deel van Hoensbroek terwijl de aanwezigheid van tuinen (als herinnering aan de specifieke voorzieningen voor mijnwerkers) van historische betekenis wordt geacht. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, tevens zijn de panden van een bijzondere ouderdom.