512744 - Buttingstraat/Nieuwenhofstraat
Hoensbroek D 1255
Nieuwenhofstraat 14, 6431 JR te Hoensbroek
Nieuwenhofstraat 16, 6431 JR te Hoensbroek
Buttingstraat 32, 6431 JE te Hoensbroek
Buttingstraat 34, 6431 JE te Hoensbroek

Inleiding

Blok van vier rug-aan-rug MIJNWERKERSWONINGEN. Zij vormen het beste voorbeeld van het oudste type mijnwerkerswoningen dat door de Staatsmijnen is gebouwd. De woningen werden omstreeks 1908-1910 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. Het ontwerp voor de woningen was van het Bouwbureau der Staatsmijnen.

De diverse naoorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Vrijstaand blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswoningen.

De woningen tellen een bouwlaag plus dakverdieping en worden afgedekt met zadeldaken met rode betonpannen. Dakranden met trespa betimmering. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een geel geverfde pleisterlaag. Plint is zwart geverfd. Rechthoekige vensters met kunststof kozijnen.

De vensters van de panden Nieuwenhofstraat 14 en 16 en Buttingstraat 32 zijn voorzien van rolluiken van omstreeks 1990. Rechthoekige deuren van omstreeks 1990. Vensters en deuren met segmentboogvormige omlijsting.

Symmetrische indeling frontgevel. Middendeel frontgevel met in eerste bouwlaag twee vensters met bovenlichten en in de dakverdieping twee kleine vensters.

Aan weerszijden middendeel frontgevel terugspringende geveldelen onder doorlopend zadeldak. In het eerste terugspringende geveldeel een rechthoekige deur van omstreeks 1990. Vervolgens een verder terugspringend geveldeel met hierin een rechthoekig venster. In de zijgeveldakvlakken een lage dakkapel.

Middendeel linker- en rechterzijgevel terugspringend en hoger doorlopend en afgedekt met lessenaarsdak.

Diverse aan- en bijbouwen.

Structuur van het INTERIEUR niet meer in tact.

Waardering

De voormalige mijnwerkerswoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling. De panden werden specifiek voor de mijnwerkers ontworpen geheel passend binnen de hiervoor geldende hiërarchische structuur. De bij de panden behorende grote tuinen dienden behalve voor ontspanning ook voor de verbouw van eigen groenten.

De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de volkshuisvesting.

Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering binnen een complex van in totaal twintig woningen op een lichtglooiend terrein en van belang voor het aanzien van dit deel van Hoensbroek terwijl de aanwezigheid van tuinen (als herinnering aan de specifieke voorzieningen voor mijnwerkers) van historische betekenis wordt geacht. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, tevens zijn de panden van een bijzondere ouderdom.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Mijnwerkerswoningen

Bouwburo der Staatsmijnen ; Limburg