Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ en een STOOKHOK, beide gebouwd in 1893 gebouwd voor de familie Van der Veen, getuige het opschrift van de gedenksteen boven de voordeur van de boerderij met het opschrift: DE EERSTE STEEN / IS GELEGD DOOR / T.Y.V.D. VEEN / 31 MEI 1893. Het complex is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant; de boerderij is niet een streekeigen type, maar een variant op het boerderijtype uit het Oldambt. De boerderij ligt op een ruim erf met een royale voortuin die door een beuk- en meidoornheg van de openbare weg is gescheiden. In de voortuin staat oude beplanting. Het stookhok is in 1893 gebouwd, gelijktijdig met de boerderij waarmee het vroeger een functionele eenheid vormde.

Buiten de bescherming van rijkswege vallen enkele jongere bijgebouwen opzij en achter de boerderij: een houten wagenhok, een rode bakstenen jongveestal en een houten kippenhok, alle wegens te geringe architectonische waarde.

De boerderij en het stookhok uit 1893 zijn van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de typologische beïnvloeding in de boerderijbouw vanuit Groningen

- vanwege de eenvoudige, maar verzorgde detaillering van het exterieur van beide onderdelen van het complex,

- vanwege de bijzondere betekenis van de boerderij in het straatbeeld door een eenvoudige tuin met oude beplanting,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur van de boerderij,

- vanwege het belang van het stookhok als essentieel en vroeger als functioneel onderdeel van het totale complex,

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als interieur.