512849 - Boerderijcomplex
Veenwouden F 1161
Stinswei 4, 9269 TE te Feanwâlden

Inleiding

De BOERDERIJ is in 1893 gebouwd voor de familie Van der Veen, getuige het opschrift van de gedenksteen boven de deur, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, zij het van niet een streekeigen type, maar als een variant op het type uit het Oldambt. Zij vormt het hoofdgebouw van het voormalige agrarisch complex, een gemengd bedrijf met in hoofdzaak akkerbouw in dienst van de veeteelt. De boerderij ligt op een ruim erf met een royale voortuin die door een heg van de openbare weg is gescheiden. In de voortuin onder meer een rode en een witte kastanje, taxus, hulst en bolvormig gesnoeide struiken aan beide zijden van de stoep.

Omschrijving

De boerderij heeft globaal een rechthoekige plattegrond met een krimp waarin het woonhuis. Voorhuis en bedrijfsgedeelte zijn opgetrokken in bruine bakstenen in staand verband; de voorgevel heeft een gepleisterde plint, het bedrijfsgedeelte een trasraam. De voorgevel is hoger opgetrokken dan de zijgevels van het voorhuis en heeft een gevellijst op uitkragende aanzetstenen. Op het voorhuis liggen zwart geglazuurde Friese pannen; het bedrijfsgedeelte is gedekt met riet.

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld: een geprofileerde houten deuromlijsting met geverniste paneeldeur in het midden en aan weerszijden twee getoogde zesruitsvensters met persiennes. Boven de deuromlijsting een gedenksteen met het opschrift: DE EERSTE STEEN / IS GELEGD DOOR / T.Y.V.D. VEEN / 31 MEI 1893. In de zolderverdieping drie lage tweeruits zolderramen. Over de gevel verspreid rozetankers. Een zware kroonlijst sluit de voorgevel aan de bovenzijde af. In de linker zijgevel een zij-ingang met stoep. In de rechter zijgevel een raam en een kelderraam. In de krimpmuur aan de achterzijde een ijzeren roosvenster.

In de linker zijgevel van het bedrijfsgedeelte houten ruitvormige stalramen; in de achtergevel van rechts naar links een toilet-raam met diefijzer, staldeur en bovenlicht met diefijzers en achtruits zijlicht, drie getoogde ijzeren drieruits stalramen, dubbele mendeuren. In de rechter zijgevel van het bedrijfsgedeelte twee ijzeren negenruits-ramen van de deel.

Het INTERIEUR van de boerderij heeft een oorspronkelijke indeling, met een muur tussen het voorhuis en de stallen. De schuur heeft drie ronde, houten, dekbalk-gebintconstructies op gemetselde poeren. Op de zolder een gemetseld spekhok.

De indeling van het voorhuis heeft enige wijzigingen ondergaan. Tot de waardevolle INTERIEURONDERDELEN behoren onder meer de gehoute paneeldeuren in de L-vormige gang, die verder is versierd met een imitatie natuursteen-beschildering en een gesjabloneerde rand, een gehout plafond. In de zitkamer een geel en groen geschilderd balkenplafond met sjablonering tussen de balken, een bedsteden wand en een houten schoorsteenmantel.

De boerderij uit 1893 is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van de typologische beïnvloeding vanuit Groningen;

- vanwege de eenvoudige, maar verzorgde detaillering van het exterieur;

- vanwege de bijzondere betekenis van de boerderij in het straatbeeld door een eenvoudige tuin met oude beplanting;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur van de boerderij;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur van de boerderij.