Inleiding

Voormalig gemeentelijk zwembadcomplex te Weesp, bestaande uit drie onderdelen: een HOOFDGEBOUW, een SNOEPWINKEL en TWEE TOEGANGSPIJLERS. Het complex is gelegen op de zuidelijke oever van de Vecht en werd gebouwd in 1937 naar ontwerp van K. Breijer, directeur der gemeentebedrijven, in opdracht van de gemeente Weesp. De complexonderdelen zijn opgtrokken in een expressionistische, aan de Amsterdamse School verwante, bouwtrant. Het hoofdgebouw en de snoepwinkel zijn geheel in hout opgetrokken, omdat tot 1947 de zogheten "Kringenwet" voor Weesp van toepassing was.

Het natuurbad bestond in oorsprong uit een rechthoekige inham in de zuidelijke Vechtoever met drie rechte betonnen kades. Thans (1996) heeft alleen de noordwestelijke kade nog zijn oorspronkelijke vorm en hoogte. De zuidoostelijke en zuidwestelijke kade zijn aangepast aan de eisen en wensen van de roeisport, zoals aanbouw van een glooiende helling en plaatselijke verlaging van de kade.

Het complex is tot 1963 in gebruik geweest als gemeentelijk zwembad. Daarna heeft het hoofdgebouw gediend als kantoorruimte, onder andere ten behoeve van de kanobond. Vanaf 1978 is de Roeivereniging Weesp gevestigd op het voormalige zwembadcomplex.

Het huidige roeisportcomplex bevindt zich in het gebied "Beschermde Vechtoevers", een door de gemeente Weesp als beschermenswaardig bestempelde zone op beide Vechtoevers in de gemeente Weesp, waar onder andere geen verdichting van bebouwing mag plaatsvinden.

Omschrijving

Het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp omvat drie afzonderlijk te beschermen onderdelen: het voormalige hoofdgebouw, de voormalige snoepwinkel en de twee toegangspijlers bij de hoofdentree. Van het oorspronkelijke rechthoekige zwembassin valt alleen de rudimentaire aanleg, zijnde een rechthoekige inham in de zuidelijke Vechtoever, onder de bescherming. Geheel zuidwestelijk op het erf staan de twee gemetselde toegangspijlers. Midden op het erf staat het noordwest-zuidoostgerichte en op geknikte plattegrond gebouwde hoofdgebouw, opgetrokken in hout onder een golvende rieten kap. Ten noorden van het hoofdgebouw staat de voormalige snoepwinkel, eveneens opgetrokken in hout onder een rieten kap.

Waardering

Het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp, bestaande uit een hoofdgebouw, snoepwinkel en twee toegangspijlers, is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van sportarchitectuur uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, opgetrokken in een expressionistische, aan de Amsterdamse School verwante, bouwtrant.

Daarnaast heeft het complex situationele en ensemblewaarde door de historisch-functionele ligging op de zuidelijke Vechtoever.