Actualiteit gegevens: 13-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512878
Complexnummer: 
512877 - Vml. gemeentelijk zwembad
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 juli 1999
Kadaster deel/nr: 
82751/146
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Weesp
X-Y coördinaat: 
132108 - 479510

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HOOFGEBOUW, onderdeel uitmakend van het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp, gebouwd in 1937 in expressionistische bouwtrant.

In oorsprong was de eerste verdieping van het gebouw in gebruik als dienstwoning en waren de vleugels van het hoofdgebouw aan de waterkant open ten behoeve van de badhokjes.

Omschrijving

Het symmetrisch opgebouwde hoofdgebouw heeft een licht geknikt grondplan, bestaande uit een breder middendeel, geflankeerd door smallere vleugels. De hoofdentree bevindt zich op de symmetrie-as, die tevens het kknikpunt voor de plattegrond vormt. Het pand heeft een middenpartij ter hoogte van twee bouwlagen, de vleugels hebben een hoogte van één bouwlaag. Het pand wordt afgesloten door een houten dakoverstek en een hoog glooiend rieten schilddak dat golvend over middenpartij en vleugels is gelegd. Op de nok zijn rood gesmoorde rietvorsten aangebracht. Op de centrale nokhoek staat een rechthoekige bakstenen schoorsteen. De lengterichting van het pand loopt vrijwel evenwijdig aan de Utrechtseweg. Het pand is opgetrokken in brede horizontale gepotdekselde delen boven een betonnen voeting.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (ZW) heeft zowel op de begane grond als op de eerste verdieping lange lintvensters met houten kozijnen, waarbij de vensters op de begane grond een geringe hoogte hebben en als bovenlichten doorlopen in de vleugels aan weerszijden van de entree. De nadruk ligt op de uitzwenkende middenas die op de begane grond en in het dakschild verbijzonderd is. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van de middenas een houten paneeldeur met glaspanelen en roedenverdeling. In het dak is op de middenas een halfrond-gesloten dakkapel met halfrond venster aangebracht.

De rechterzijgevel (ZO) heeft een hooggeplaatst rechthoekig bovenlicht onder de dakrand.

Ook bij de symmetrisch ingedeelde achtergevel (NO) ligt de nadruk op de - eveneens uitzenkende - middenas van de middenpartij: op de begane grond bevindt zich een zelfde entree als in de voorgevel, ditmaal echter geplaatst in een portaal met zijlichten in de zijwanden en afgesloten door een plat dak. Aan weerszijden van de entree bevinden zich geveldelen ter breedte van vijf rechthoekige staande laddervensters met vierruits-roedenverdeling. Op de eerste verdieping van de middenpartij bevindt zich een vensterreeks van zes gekoppelde rechthoekige houten vensters (drie aan weerszijden van de middenas). In het dak is op de middenas een dakkapel aangebracht als in de voorgevel. De zijvleugels zijn voorzien van een (niet oorspronkelijke) houten borstwering met daarboven een (niet oorspronkelijke) vensterreeks van acht gekoppelde houten vensters.

De linkerzijgevel (NW) is identiek aan de rechterzijgevel.

Het interieur bevat onder andere nog de oorspronkelijke houten kapconstructie en op de eerste verdieping nog enkele paneeldeuren. Deze paneeldeuren hebben vier boven elkaar geplaatste liggende panelen, waarvan de drie onderste dicht zijn en de bovenste twee ruitjes met blauw glas en één met wit glas bevatten.

Waardering

Het hoofdgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het voormalige gemeentelijke zwembadcomplex te Weesp en als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van sportarchitectuur uit de jaren '30 van de 20ste eeuw in expressionistische bouwtrant.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUtrechtseweg171381 GRBuitengebiedWeesp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaSport en recreatieZwembad

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WeespB1376

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19371937exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee