Inleiding

Missiehuis van de Paters van het Heilig Hart gelegen op een ovale motte omgeven door gracht. Ontwikkeling in vogelvlucht: kasteelruïne dateert uit ca. 1300; de voorburcht uit ca. 1700; beiden beschermd rijksmonument onder nr. 34832. De witte villa dateert uit 1840; het koetshuis uit 1850 gebouwd in opdracht van de familie Grisard.

Kapel en klooster uit 1921 en kloostervleugel haaks op kapel uit 1931 van arch. F.C. de Beer uit Tilburg gebouwd in opdracht van de Paters van het Heilig Hart worden niet beschermenswaardig geacht.

Omschrijving

De ovale motte wordt omgeven door een gracht. Binnen deze omgrachting bevinden zich de reeds beschermde objecten te weten de ruïne en de voorburcht. De villa en het koetshuis bevinden zich eveneens binnen deze omgrachting.

Het toegepaste bouwmateriaal bij de villa is baksteen en hardsteen; bij het koetshuis eveneens baksteen en hardsteen. De bouwstijl van de villa bevat elementen van het Neo-Classicisme; de bouwstijl van het koetshuis elementen van Willem II gotiek.

Waardering

Het gehele complex bezit aanzienlijke cultuurhistorische waarden van zowel historische, sociaal-economische als geestelijke aard, die sterk verbonden zijn met de opeenvolgende bestemmingen van het complex.

Van de nog niet beschermde bouwdelen bezitten het koetshuis (1850) en de villa (1840) redelijk tot grote architectuurhistorische waarden. Het koetshuis en de villa vanwege de toegepaste bouwstijl, het toegepaste bouwmateriaal en de ornamentering, met name de rijke detaillering in hardsteen van het koetshuis.

De situering verleent het gehele complex een sterke meerwaarde. Het complex is gelegen aan de rand van de bebouwing van de kern Stein, bezit een fraaie omgrachting, boomgroepen en gazons. Het gehele complex verkeert in een matige tot redelijke staat van gaafheid. De verbouwingssporen aan bestaande gebouwdelen tonen duidelijk de wijzigingen in functie van de gebouwen. Het missiehuiscomplex op de kasteelmotte te Stein betreft de enige intacte motte in Limburg en verre omgeving. De villa met bijbehorend koetshuis uit het midden van de 19de eeuw zijn in bovenregionaal opzicht architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam.