512955 - Missiehuis Paters Heilig Hart
Nederhof 1, 6171 HA te Stein
Nederhof 3, 6171 HA te Stein
Nederhof 4, 6171 HA te Stein
Nederhof 5, 6171 HA te Stein
Nederhof 6, 6171 HA te Stein

Inleiding

Koetshuis, gebouwd in 1850 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door Willem II Gotiek. Oorspronkelijk vrijstaand, in 1920 verbonden aan poortgebouw door gang met enkele kamers. Het pand is verbouwd in 1943 en 1970 o.a. tot wasruimten, recreatieruimte met podium. In de voorgevel zijn de poorten vervangen door vensters, in de achter- en zijgevel zijn enkele vensters en deuren geplaatst of vervangen.

Koetshuis met U-vormige plattegrond in twee bouwlagen met een schilddak.

De gevels hebben een rood geschilderde baksteen opstand met knipvoeg en een hardstenen plint, en dorpelstenen; de voorgevel is symmetrisch van opbouw, met aan weerszijde uitspringende delen. Het middendeel van de voorgevel heeft centraal een licht risalerend segmentvormige entree met authentieke rechthoekige paneeldeuren met smeedijzeren beslag en segmentboogvormig bovenlicht met verticale roedes. Een kleine topgevel met klok. In de voorgevel segmentboogvormige kruiskozijnen onder rode rollaag en natuurstenen aanzetsteen en segmentboog. Verder diverse hardsteen lijsten en accenten; o.a. gootconsoles en een uitstekende rand tussen de bouwlagen. In de twee vleugels zijn de poorten aan de onderzijde dichtgemetseld, waarboven dubbele kruisvensters met segmentboog bovenlicht en rode rollaag met hardstenen aanzet- en sluitsteen, onder segmentboog. Op de daken twee dakkapellen met hardsteen lijst en smeedijzeren bekroning. Het rechterdeel van de linker zijgevel is licht risalerend en wordt aan weerskanten beëindigd door natuursteen. Op het dak, in het midden van de risaliet een dakkapel. In de tweede bouwlaag segmentboogvensters deels met hardsteen elementen. In 1943 zijn in de eerste bouwlaag twee grote vensters ingezet en de plint is deels gecementeerd. In de achtergevel div. vensters van recentere datum; enkele restanten van hardstenen lijsten; verbouwingen in 1943 en ca. 1970; in de achtergevel dakkapelllen verwijderd en grotere vensters geplaatst.

INTERIEUR: De structuur van het koetshuis is gewijzigd. Het plafond met gemetselde bogen op ijzeren balken is authentiek.

Waardering.

Het koetshuis bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl, het toegepaste bouwmateriaal en de ornamentering. Het koetshuis bezit ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van bijzondere betekenis is voor het aanzien van dit deel van de gemeente Stein. Het koetshuis is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en de ouderdom.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)