Inleiding

De KORTGEVELBOERDERIJ met kleine SCHUUR en BAKHUIS bevindt zich in de buurtschap Rakt, ten westen van de kom van Uden. Zij is in de gevel met smeedijzeren ankers gedateerd 1867, vertoont ambachtelijk-traditionele stijlvormen en heeft een erf met onder meer een meidoorn- en beukenhaag, vier oude leilinden en enige fruitbomen.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een langgerekte kortgevelboerderij onder wolfdak, een uit ca. 1900 daterend schuurtje en een vermoedelijk rond dezelfde tijd gebouwd bakhuis. Alle onderdelen zijn uit- en inwendig gaaf gebleven.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van de geografische ontwikkeling, tot uiting komend in de ligging ten opzichte van oude wegen en akkers. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.