512964 - Boerderijcomplex Hofsteeweg
Hofsteeweg 1, 5406 TX te Uden

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ uit 1867, in ambachtelijk-traditionele stijl, met mogelijk oudere onderdelen in het gebint. Het woongedeelte is verbreed ca. 1900 en inwendig verbouwd na ca. 1950.

Omschrijving

De uit handvorm baksteen opgetrokken boerderij heeft een wolfdak, gedekt met riet en een voet van gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het woongedeelte bezit in de voorgevel een opgeklampte voordeur met een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Links bevinden zich in deze gevel een tweetal beluikte ramen met in de bovenlichten tweemaal vier en in de onderlichten driemaal vier roederaampjes. Rechts van de deur bevindt zich een negenruits schuifraam. Onder de dakvoet met een bakstenen tandlijst twee vierruits zolderlichten. Naast de voordeur een onleesbare gevelsteen en een ingemetseld terracotta reliëf van O.L. Vrouw ter Linde van Uden. In de linker zijgevel, welke rond 1930 meer naar buiten is opgetrokken, bevinden zich bolkozijnen met vierruits raampjes. De rechter zijgevel heeft een deur voor de geut, enige betonnen en een ijzeren stalraampje en een tweetal deeldeuren. De korte achtergevel en delen van de aansluitende zijgevels zijn opgetrokken uit cementsteen en rood geverfd.

In het bedrijfsgedeelte zijn de ankerbalkgebinten zichtbaar met slietenzoldering. Op de gebinten driehoeksspanten met gordingen.

Een deel van de grupstal is bij het woongedeelte getrokken, waarbij het gebint bewaard is gebleven. De vroegere herd is door tussenmuren verkleind, waarbij een een deel van de schouw bewaard bleef. In de gangmuur een etenskastje met openslaande paneeldeurtjes. Bakhuisje onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Varkensstal uit cementsteen onder zadeldak. Op het erf drie snoeilinden en fruitbomen.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kortgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het geheel heeft ensemblewaarden als bijzondere uitdrukking van de geografische ontwikkeling, tot uiting komend in de ligging ten opzichte van oude wegen en akkers. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep

Ankers melden deze datum