Inleiding

Het complex bestaat uit de villa op nummer 63 (1) en de dubbele chauffeurs/bediendenwoning met garages (2). De villa bezit een grote tuin, die is ontworpen door D. Tersteeg. De villa vertoont stilistisch en typologisch, met name door de hoge uitkijktoren, verwantschap met het slot Sint Hubertus van architect H.P. Berlage. In een knik van de oprijlaan bevinden zich de drie garages, exact in de as van de hoofdingang van de villa. Het geheel is gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp naar ontwerp van architect H. Teeuwisse. Het complex, dat gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse School, bevindt zich in het buitengebied van Helmond.

Waardering

Het complex van villa met dienstwoningen en garages in een landschapstuin is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de goen omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Crouwel en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de vlinderplattegrond. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis, dienstwoningen en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als compleet voorbeeld van een dergelijk ensemble uiterst zeldzaam.