Helmond K 728
Aarle-Rixtelseweg 63 A, 5707 GJ te Helmond
Aarle-Rixtelseweg 63, 5707 GJ te Helmond

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp. De architect H. Teeuwisse realiseerde de villa in de stijl van de Amsterdamse School,naar plannen van J. Crouwel. De oprijlaan is geprojecteerd in de as van de toren met entree. Achter de villa ligt een grote tuin die mogelijk is ontworpen door D. Tersteeg. De villa is gesitueerd in het buitengebied van Helmond.

Omschrijving

De villa heeft een vlinderplattegrond en heeft boven de centrale entree een toren. Er is één bouwlaag onder, één in de kap en daar boven een zolderetage. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Het hoge mansardedak is voorzien van leien in maasdekking. De vensters op de begane grond hebben een kleine roedenverdeling van staal. De linker zijvleugel is blind, in de rechter zijvleugel bevindt zich een garagedeur.

De kleinere vensters in de kap zijn openslaand en hebben eveneens een kleine stalen roedenverdeling. Deze vensters zijn voorzien van een loden sieromlijsting. Onder de toren bevindt zich de hoofdingang met brede paneeldeur. Het portiek wordt vooraf gegaan door twee rondlopende stenen banken die rusten op een sierkogel. Boven de deur zijn drie hoge smalle vensters met glas-in-lood aangebracht. De toren is voorzien van verticale accenten door middel van lisenen aan alle zijden en ovale bekroningen. De toren heeft een mansardedak met leien in maasdekking. Onder deze kap bevinden zich aan voor- en achterzijde drie ramen met kleine roeden. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld en ziet uit over de tuin. Op de begane grond weer grote vensters met stalen roeden en openslaande tuindeuren. Het middengedeelte is op de hoeken halfrond uitgebouwd. Op de verdieping is hier in beide zijvleugels een loggia geplaatst onder een bijbehorend dak, dat rust op dubbele ovale zuiltjes. De vensters in de kap hebben een loden sieromlijsting en kleine roeden. Aan de zijden zijn er twee vensters, naast de halfronde uitbouw een gekoppeld venster.

Via een vestibule komt men in het voornaamste gedeelte van het huis: de centrale zeshoekige hal. De vloer is betegeld: de muren zijn van een groen marmeren lambrizering voorzien. De muren en het plafond zijn verder gepleisterd en wit geschilderd en voorzien van golvende sierbanden. De hal geeft toegang tot de diverse ruimten op de begane grond en tot de monumentale bordestrap met zijden van groen marmer. De trap is in de toren geplaatst en wordt verlicht door hoge vensterstroken met glas-in-lood met rozenmotief. De hal biedt uitzicht op de vide met een groen marmeren borstwering. De centrale hal wordt verlicht door een zeshoekig dakraam met glas-in-lood waarin Amsterdamse Schoolmotieven.

Waardering

Het ensemble van villa met dienstwoningen en garages in een landschapstuin is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Crouwel en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de vlinderplattegrond. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis, dienstwoningen en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als compleet voorbeeld van een dergelijk ensemble uiterst zeldzaam.

Carp, J.A. ; Noord-Brabant
Teeuwisse, H. ; Noord-Brabant